Europa's nummer 1 aanbieder van voedselintolerantie testen

Gist allergie: Geeft gist jou lichamelijke klachten?

wellicht heeft dit te maken met een gistallergie!

Voel jij je de laatste tijd aanzienlijk minder fit en ervaar je buikklachten na het eten van bijvoorbeeld brood en/of gebak? In dat geval kun je te maken hebben met een gist overgevoeligheid. De nadruk ligt hier op “kunnen”. Helaas is deze vorm van voedselovergevoeligheid namelijk lastig om zelf vast te stellen. Gelukkig maakt de voedselintolerantie test dit een stuk makkelijker. Wil je graag wat meer informatie voordat je zo’n test bestelt? Lees dan gerust verder! In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over gist overgevoeligheid en wat je er mogelijk tegen kunt doen. 

Wat is een gist allergie?

Gist is een eencellig organismen en behoort tot de schimmels. Daarom vind je gist voornamelijk in natuurlijke producten, zoals groente en fruit. Dat zijn echter niet de enige producten waar dit stofje te vinden is. Verder wordt gist gebruikt als ingrediënt in onder andere brood. Gist zorgt er dan namelijk voor dat het brood lekker luchtig wordt. Ten slotte wordt gist gebruikt om alcohol te maken.  Over het algemeen komt een gist allergie niet vaak voor. Wanneer jouw lichaam klachten geeft na het eten van gist, dan gaat het doorgaans niet om een allergische reactie. Het is namelijk eerder een intolerantie. Bij een voedselintolerantie geeft jouw lichaam een IgG-reactie op de gist. Dit kan vervelende klachten tot gevolg hebben die de dagelijkse bezigheden kunnen belemmeren. 

Symptomen gist allergie

Een voedselovergevoeligheid voor gist geeft vervelende klachten. De exacte klachten en symptomen van een gist overgevoeligheid kunnen echter per persoon verschillen. Ook zijn ze gemakkelijk te verwarren met de klachten van een andere allergie. Daarom adviseren wij je om een test te doen. Op deze manier weet je namelijk zeker welke voedingsstoffen jouw lichaam niet kan verdragen. Vervolgens kun je hiermee rekening houden met jouw dieet. Vervolgens zul je geen last meer hebben van deze vervelende klachten. De symptomen van een gist overgevoeligheid zijn doorgaans:
 • Vermoeidheidsklachten 
 • Moeite met ademhalen
 • Buikkrampen en/ of diarree 
Bestel een test

Wat kan ik beter niet eten met een gist overgevoeligheid? 

Bij een gist overgevoeligheid wordt normaal gesproken geen recept voorgeschreven. Met behulp van een diëtist kun je namelijk gemakkelijk een gistvrij/ arm dieet samenstellen. Uiteraard kun je geheel zelf kijken in welke producten gist te vinden is en deze vervolgens vermijden. Voedingsetiketten waarop staat vermeld dat er gist, gistextract of rijsmiddel in zit, kun je dan beter overslaan. Gist kan voorkomen in onder andere de volgende producten:

 • Brood
 • Beschuit
 • Bouillon
 • Patat
 • Meeste frituur snacks
 • Pizza
 • Nootjes
 • Sauzen
 • Vleesbereidingen
 • Visconserven
 • Wijnazijn 

Heb ik te maken met een gist overgevoeligheid? 

Kortom, het is erg lastig om concreet vast te stellen of je te maken heeft met een gist overgevoeligheid. Producten waar gist in verwerkt is bevatten namelijk verder nog vele andere ingrediënten. Wanneer je echt wilt uitsluiten of je een overgevoeligheid heeft voor gist of niet, dan kun je een test doen. Met de voedselintolerantie word je namelijk professioneel getest op meer dan 100 soorten voedselintoleranties en 15 additieven. Door deze brede test weet je straks precies wat je wel kunt eten en wat je beter kunt schrappen uit jouw dieet. Bestel daarom de test vandaag nog! 

Bestel direct jouw test

Wil jij weten of jouw lichaam een allergie heeft voor gist?

Bestel dan nu onze Voedselintolerantie test en kom erachter

Bestel de test hier

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van alles omtrent de Voedselintolerantie Test.

Uw gegevens blijven privé, en we sturen u geen reclame.

Een voedselallergie is zeldzaam

slechts 2% van de bevolking heeft een voedselallergie, maar wist je dat de symptomen vele malen erger zijn bij een allergie dan bij een intolerantie? Verklein de kans op allergische reacties:

en bestel onze Voedselintolerantie Test