Europa's nummer 1 aanbieder van voedselintolerantie testen

Notenallergie. Krijg je lichamelijke klachten bij het eten van noten?

Wellicht dat dit een notenallergie is

Ervaar jij heftige reacties na het eten van noten? Dan heb je misschien wel een notenallergie. Een notenallergie kan erg intens zijn: in sommige gevallen kan het dodelijk zijn. Het is wel goed om hierbij te vermelden dat een notenallergie iets anders is dan een pinda allergie. Het kan namelijk zo zijn dat je met een notenallergie gewoon pinda’s kunt eten. Een notenallergie is veel zeldzamer, want maar 1% van de wereldbevolking heeft te maken met deze allergie. 

Wat houdt een notenallergie in?

Er zijn veel verschillende soorten noten. Denk bijvoorbeeld aan paranoten, pecannoten, cashewnoten, amandelen en ga zo maar door. Alle noten zijn rijk aan oliën en eiwitten. Wanneer je allergisch bent voor noten, dan reageert jouw afweersysteem op het eiwit uit noten. Hierdoor ontstaat een IgE-reactie. Dan worden er antistoffen door het lichaam aangemaakt. Tijdens dat proces komt histamine vrij. Histamine is namelijk de stof die zorgt voor allergische reacties. Wanneer je allergisch bent voor noten, dan kan zelfs het kleinste stukje of alleen al de geur een allergische reactie opwekken.

Heb je te maken met een notenallergie? Dan zul je altijd moeten blijven opletten. Veel bewerkte producten bevatten namelijk noten. Hierdoor zul je altijd voedingsetiketten moeten lezen. Dat maakt het leven met een notenallergie vanzelfsprekend wel lastiger. Een klein lichtpuntje: er bestaat een kans dat je over deze allergie heen kan groeien. 

Symptomen van een notenallergie

Een notenallergie is erfelijk, net zoals de meeste allergieën. De specifieke allergische reacties kunnen weliswaar per persoon verschillen. De ene persoon zal de klachten bijvoorbeeld veel heftiger ervaren dan de ander. Wanneer je een notenallergie hebt, dan komen meestal meerdere van de onderstaande symptomen tegelijk voor:
  • Luchtwegklachten
  • Huidklachten 
  • Angio-oedeem: (vochtophoping vooral in het gezicht)
  • Anafylaxie: ernstige allergische reacties die voor shock kunnen zorgen. 

Bij een anafylactische shock na het eten van noten is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een adrenalinepen wordt toegediend die de bloedvaten weer zal vernauwen. 

Heb ik te maken met een notenallergie?

Als je allergisch bent voor noten, dan geeft het lichaam dus een IgE-reactie af. Vaak denken mensen dat ze te maken hebben met een allergie. In de realiteit komt een notenallergie maar bij 2% van de mensen voor. Een noten intolerantie komt daarentegen wel veel vaker voor. Bij een intolerantie voor noten geeft het lichaam een IgG-reactie. Een intolerantie is hierdoor in de meeste gevallen minder heftig dan een allergie. Uiteraard kan een intolerantie nog steeds storend zijn, omdat de klachten de dagelijkse activiteiten kunnen belemmeren. 

Doe daarom de voedselintolerantie test! Met onze test kun je jezelf gemakkelijk op een intolerantie testen. Naast dat je wordt getest op een noten intolerantie zullen onze experts het bloedmonster tevens testen op meer dan 100 andere voedselintoleranties. Wanneer je op de hoogte bent van jouw intolerantie, dan kun je hier rekening mee houden tijdens het dieet met als resultaat dat je geen vervelende klachten ervaart! Lees meer over onze voedselintolerantie test of bestel de test direct.

Bestel test

Genezen notenallergie

Een voedselallergie is niet te genezen, een notenallergie dus ook niet, ook al kun je dit wel op latere leeftijd ontwikkelen. Het volgen van een notenvrij dieet is dé oplossing wanneer je een notenallergie hebt. Doordat een notenallergie wel op latere leeftijd ontwikkeld kan worden, wordt er onterecht wel eens gedacht dat een notenallergie genezen kan worden. Dit is echter niet waar, een notenallergie kan, net als de meeste voedsel allergieën, niet genezen worden.

Recepten notenallergie

Er worden geen recepten uitgeschreven bij een notenallergie. Het is van belang dat je zelf checkt welke producten noten bevatten en deze strikt uit je dieet te verwijderen. Nadat je een test hebt gedaan, weet je of je allergisch bent voor alle noten of slechts een aantal soorten noten, waardoor je zelf weet welke noten je wel en niet kunt nuttigen. Op deze manier zal de allergie geen belemmering zijn voor het dagelijks leven. Recepten zullen dus niet worden uitgeschreven wanneer je kampt met een notenallergie. Je kunt er wel voor kiezen de allergie zo min mogelijk je leven te laten beheersen.

Bestel test

Bestel online een test en voer in slechts enkele stappen de test uit.

Het testen op een notenallergie is zeer verstandig, laat je klachten niet verergeren!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van alles omtrent de Voedselintolerantie Test.

Uw gegevens blijven privé, en we sturen u geen reclame.

Een voedselallergie is zeldzaam

slechts 2% van de bevolking heeft een voedselallergie, maar wist je dat de symptomen vele malen erger zijn bij een allergie dan bij een intolerantie? Verklein de kans op allergische reacties:

en bestel onze Voedselintolerantie Test