Europa's nummer 1 aanbieder van voedselintolerantie testen

Tarwe allergie

Bekijk hier de symptomen

Ervaar jij vervelende lichamelijke klachten na het eten van bijvoorbeeld brood, koekjes of pasta? Was je er eerder van verondersteld dat je misschien te maken had met een glutenintolerantie, maar blijkt dit toch niet zo te zijn? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van een tarwe allergie. Deze twee worden namelijk met enige regelmaat door elkaar gehaald. Lees in dit artikel verder over wat een tarwe allergie precies is, hoe je zo’n allergie kunt vaststellen en wat je er tegen kunt doen. 

Wat houdt een tarwe allergie in?

Tarwe is een graansoort dat voorkomt in veel producten die wij dagelijks consumeren. Denk bijvoorbeeld aan couscous, pasta, gebak en pannenkoeken. Wanneer je allergisch bent voor tarwe, dan geeft jouw lichaam een allergische reactie op de eiwitten uit tarwe. Zo’n reactie wordt een IgE-reactie genoemd. Door deze reactie gaat jouw immuunsysteem antistoffen aanmaken. Hierbij komt histamine vrij. Dat stofje zorgt uiteindelijk voor de allergische reactie. Leven met een tarwe allergie kan omslachtig zijn en ook best gevaarlijk. Als je niet zeker weet of je te maken hebt met een tarwe allergie, dan adviseren wij om een test te doen. 

Symptomen tarwe allergie

Wanneer je een tarwe allergie hebt, dan kan dit zich uiten in verschillende klachten. Waar je bij een gluten allergie vooral last krijgt van buikkrampen, krijg je bij een tarwe allergie juist hele andere klachten. Voorbeelden van een tarwe allergie symptomen zijn:
  • Jeuk aan de mond of keel
  • Verstopte neus
  • Jeuk aan de ogen
  • Buikkrampen en/ of diarree
  • Vermoeidheid
  • Zwaar ademhalen

Verschil tussen een glutenintolerantie en een tarwe allergie

Een tarwe allergie is dus anders dan een glutenintolerantie. De twee worden vaak met elkaar verward, omdat ze erg op elkaar lijken. Bij een glutenintolerantie komt namelijk het immuunsysteem niet in werking, maar dan wordt de darmwand aangetast. Het lichaam gaat antistoffen aanmaken die vervolgens lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor zal daarna de dunne darm worden aangetast. Door de aantasting van de darmwand kan het lichaam uiteindelijk voedingsstoffen niet goed meer opnemen.  Gluten zijn verwerkt in onder andere tarwe, maar ook in gerst, rogge, spelt en nog veel meer. Wanneer iemand allergisch is voor gluten, dan zal diegene geen tarwe mogen eten. Daarentegen kan iemand met een tarwe allergie wel de andere graansoorten eten die iemand met een glutenallergie niet mag eten. 

Heb ik een tarwe allergie?

Al met al is het dus lastig om zelf vast te stellen of je te maken hebt met een tarwe allergie. Door een test te doen weet je het zeker! Misschien ben je al vaker bij de dokter geweest om een allergie test af te nemen, maar vervolgens kon de dokter niets vinden. Desondanks ervaar je iedere keer weer vervelende klachten na het eten van tarwe. Het kan dan heel goed zijn dat je intolerant bent.  Bij een intolerantie geeft je lichaam geen IgE-reactie af maar een IgG-reactie. Deze reactie is iets minder heftig en wordt niet vastgesteld met een allergie test. De klachten na een IgG-reactie kunnen wel zo vervelend zijn dat ze je dagelijkse activiteiten belemmeren. Koop daarom vandaag nog een voedselintolerantie test! Met deze test word je getest op een tarwe intolerantie en tegelijkertijd ook op nog meer dan 100 andere voedselintoleranties. Zodra je op de hoogte bent van jouw intolerantie dankzij deze test, dan kun je hier gemakkelijk rekening mee houden tijdens het dieet. Het resultaat is dat je nooit meer last hebt van die vervelende symptomen!  Bestel test

Genezen tarwe-allergie

Een tarwe-allergie is helaas niet te genezen. Hoewel je het wel op latere leeftijd kunt ontwikkelen zal een tarwe-allergie nooit compleet weggaan. Je kunt er wel voor zorgen dat de allergie je dagelijkse bezigheden niet belemmert door een tarwevrij dieet te volgen. Een tarwe-allergie zal je altijd bij je dragen en is daarom niet te genezen. Doordat het niet te genezen is, wordt aangeraden om een tarwevrij dieet te volgen.

Recepten tarwe-allergie

In principe wordt bij een tarwe-allergie geen recepten uitgeschreven. Het is belangrijk dat je er zelf voor zorgt om de voedingsstoffen die tarwe bevatten te vermijden, zodat je geen last krijgt van klachten. Een diëtiste kan je helpen bij het vinden van een geschikt dieet, waarbij je geen tarwe binnenkrijgt. Bij een tarwe-allergie ben je zelf verantwoordelijk voor het vermijden van tarwe, er worden dus geen recepten uitgeschreven.

Bestel test

De symptomen zijn per persoon verschillend

Komt één van deze symptomen jou bekend voor? laat u dan testen!

Bekijk onze Voedselintolerantie Test

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van alles omtrent de Voedselintolerantie Test.

Uw gegevens blijven privé, en we sturen u geen reclame.

Een voedselallergie is zeldzaam

slechts 2% van de bevolking heeft een voedselallergie, maar wist je dat de symptomen vele malen erger zijn bij een allergie dan bij een intolerantie? Verklein de kans op allergische reacties:

en bestel onze Voedselintolerantie Test