Europa's nummer 1 aanbieder van voedselintolerantie testen

Een voedselallergie of alleen een intolerantie?

Bestel onze Voedselintolerantie Test

De termen voedselintolerantie en voedselallergie worden in het dagelijks leven regelmatig door elkaar gebruikt, maar de symptomen zijn vaak hetzelfde.

Voedselallergie

Voedselallergie is vrij zeldzaam, ongeveer 2% van de volwassenen in Nederland worden hierdoor beïnvloedt. Bij een allergische reactie denkt het immuunsysteem dat het is ‘binnengedrongen’ en produceert IgE (Immunoglobine E) antigenen om de ingrediënten van de voeding of drank die het foutief als schadelijk bestempeld, van zich af te vechten. De respons van het lichaam hierop kan variëren van een milde tot ernstige ontstekingsreactie. Dit kan invloed hebben op één of meer systemen in het lichaam, zoals de spijsvertering, de ademhaling of de huid. In extreme gevallen activeert het immuunsysteem een reactie door het gehele lichaam, wat kan leiden tot een systemische allergische reactie (anafylaxie) die in potentie levensbedreigend kan zijn.

Voedselintolerantie

Wanneer u een voedsel specifieke IgG reactie of ‘intolerantie’ heeft op een specifieke soort voedsel, drank of additief, kan het lichaam verschillende ontstekingsreacties geven wanneer het ingrediënt onjuist beoordeeld wordt door het lichaam (als zijnde een bedreiging). In tegenstelling tot voedselallergie leidt het meer voorkomende voedselintolerantie tot een vertraagde biologische reactie die niet levensgevaarlijk is, maar slechts een oncomfortabel en onaangenaam effect geeft. In tegenstelling tot allergische reacties kunnen deze immuunreacties uitgesteld optreden tot wel 72 uur later, en variëren in sterkte, waardoor het verteringsstelsel, de huid, gewrichten, ademhaling, energieniveau en zelfs psychologische gezondheid beïnvloed kunnen worden. Het begrijpen van uw eigen persoonlijke drank- en voedselintoleranties, en het effect die deze kunnen hebben op uw gezondheid en welzijn, is belangrijk om te zorgen dat u de beste keuzes maakt in uw dieet.

Oorzaken van voedselintolerantie

Mensen reageren verschillend op verschillende soorten voedsel. Voedselintoleranties en -allergieën treden in verschillende gedaantes op en kunnen de volgende oorzaken hebben:

  • Voedselallergie – Directe reactie (IgE)
  • Coeliakie – Chronische auto-immuun reactie op gluten waardoor de darmwanden beschadigen en voedingsstoffen niet voldoende kunnen worden opgenomen
  • Enzymdeficiënties – klachten zoals lactose intolerantie
  • Chemische overgevoeligheid op een aantal minder vaak voorkomende E – nrs
  • Reactie op histamine in etenswaren
  • Uitgesteld opgetreden voedselintolerantie (maatstaf van voedsel-specifieke IgG antilichaampjes wordt gebruikt door Voedselintolerantie.nl als een strategische methode om te bepalen welke voedingsmiddelen uit te sluiten); dit hoeft niet levenslang te zijn

Voedselintolerantie Test

De NHS erkent voedselintolerantie en raadt bij voorkeur als behandelmethode aan om voedseldagboeken bij te houden en diëten die bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten te volgen. Het kan echter lastig zijn om bepaalde voedingsproblemen vast te stellen, zeker omdat het vaak voorkomt dat er tegelijktijdig reacties zijn op meerdere verschillende voedingsstoffen. Het probleem met een dieet waarbij voedingsstoffen worden uitgesloten kan zijn dat je jezelf onnodig van voedingsstoffen onthoudt die niet hoeft te vermijden, zeker wanneer je niet weet welke voedingsstoffen precies problemen veroorzaken. En wanneer je een combinatie van vermoedelijke ingrediënten allemaal tegelijk uitsluit kan dit het moeilijker maken om vast te stellen welke stof precies de oorzaak is van de reactie.

Bij Voedselintolerantie.nl hebben we de laatste 30 jaar onze kennis van diagnostische tests onderzocht en verder ontwikkeld, en we zijn de toonaangevende leverancier van services op het vlak van tests voor voedsel specifieke IgG antigenen. Samenwerkend met getrainde voedingstherapeuten heeft Voedselintolerantie.nl een uitgebreid programma ontwikkeld met individueel op maat gemaakte voedingsadviezen en ondersteuning van diëten, het verbeteren van gezondheid en welzijn.

Belangrijke informatie

Sommige mensen hebben aantoonbare verhoogde niveaus van voedsel specifieke IgG antigenen maar hebben geen last van gezondheidsklachten. Wij raden alleen aan een test te volgen wanneer men last heeft van symptomen, en adviseren altijd om deze symptomen eerst met een huisarts te bespreken om ernstige zaken uit te sluiten.

De Voedselintolerantie Test van Voedselintolerantie.nl verschaft geen informatie over coeliakie, enzymdeficiënties zoals lactose intolerantie, IgE-gerelateerde allergieën, histamine intolerantie of andere chemische overgevoeligheden. Voedselintolerantie.nl hebben ervoor gekozen om met de Voedselintolerantie Test voedsel een specifieke IgG antigenentest te gebruiken om de keuze te bepalen voor het dieet waarbij voedingsstoffen worden uitgesloten. De aanwezigheid van voedsel specifieke IgG antigenen geeft aan dat het lichaam een reactie heeft gegeven op bepaalde voedingsstof(fen). Veel mensen hebben wisselende niveaus van IgG antigenen in hun bloed, maar Voedselintolerantie.nl en hun Nutritional Therapists hebben ter ondersteuning van hun strategie bij een dieet waarbij voedingsstoffen worden uitgesloten een grens vastgesteld om te bepalen of voedsel specifieke IgG antigenen worden opgespoord of niet op 10AU (Arbitrary Units) per milliliter (AU/mL), met een grensgebied van 6-10AU/mL. De Voedselintolerantie Test van Voedselintolerantie.nl meet voedsel specifieke IgG antigenen.

De Voedselintolerantie Test is niet een allergietest, maar een intolerantietest. Om tot een diagnose voor een allergie te komen raadpleeg uw arts. De resultaten worden alleen verstrekt voor educatieve en informatieve doeleinden. Dit product is niet bedoeld om een aandoening te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. De scoremethoden die worden gebruikt om uw uitkomsten te bepalen, zijn gebaseerd op correlatiegegevens en referentiekader die door de provider zijn verzameld. Andere factoren zoals algemene gezondheid, milieu of dieet kunnen invloed hebben op de resultaten.

"Slechts 2% van de volwassenen in Nederland hebben een voedselallergie"

45% van de inwoners in Nederland hebben echter wel een voedselintolerantie

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van alles omtrent de Voedselintolerantie Test.

Uw gegevens blijven privé, en we sturen u geen reclame.