Europa's nummer 1 aanbieder van voedselintolerantie testen

Wat is lactose intolerantie?

Heeft u een intolerantie voor melk ?

Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een koolhydraat dat voorkomt in het melk van zoogdieren. Dit stofje wordt afgebroken in ons lichaam tot glucose en galactose door een lichaamseigen stof, namelijk lactase. Dit verteringsproces gebeurt in de dunne darm. Bij een tekort aan lactase kun je het melksuiker niet goed verteren. Dat kan uiteindelijk leiden tot vervelende klachten in de buik.  Lactose intolerantie wordt vaak verward met een koemelkallergie. Toch is er een groot verschil tussen de twee. Bij een lactose intolerantie ben je namelijk gevoelig voor een koolhydraat uit het melksuiker, terwijl je bij een koemelkallergie allergisch bent voor de eiwitten uit koemelk. Het tweede heeft ernstige lichamelijke klachten tot gevolg. Deze klachten kunnen zich namelijk uiten in huidproblemen (eczeem, rode uitslag, jeuk etc.) en luchtwegproblemen (benauwdheid, hoesten, loopneus etc.). 

Vaak is het zo dat een lactose intolerantie pas optreedt na het vijfde levensjaar. Dit komt omdat de stof lactase in de darmen afbreekt naarmate het lichaam ouder wordt. Lactose intolerantie kun je doorgaans herkennen aan een rommelende of opgezette buik, misselijkheid, buikkrampen, winderigheid of diarree. Weet je niet zeker of je intolerant bent voor lactose? Door een lactose test te doen kun je hier direct achter komen. Vervolgens kun je je voeding aanpassen waardoor de vervelende klachten zullen verdwijnen. 

Waar moet u op letten bij lactose-intolerantie?

Als je lactose intolerant bent, dan vereist dat natuurlijk aandacht bij het maken van voedingskeuzes. Wanneer je eenmaal bewust bent van producten die melk bevatten, maakt dat het aanpassen van jouw voedingspatroon een stuk makkelijker. De volgende ingrediënten moeten worden vermeden als u lactose intolerantie heeft:

  • Melk (geheel: halfvolle, magere, UHT, gecondenseerd of in poedervorm)
  • Room (‘double’ room, slagroom, geklopte room, room uit een spuitbus)
  • Kazen (hard, zacht en smeerbaar)
  • Boter
  • Karnemelk
  • Crème fraîche
  • Kwark
  • IJs
  • Yoghurt

Ook wel bekend als

Melk wordt als ingrediënt doorgaans anders genoemd. Hierdoor is het moeilijk dit op de verpakking terug te vinden. Wanneer je intolerant bent, dan is het zeker aan te raden om hiermee vertrouwd te raken. Melk staat namelijk ook bekend onder de volgende noemers

  • Lactoglobuline
  • Lactalbumine
  • Caseïnaat
  • Lactose
  • Caseïne

Ook deze ingrediënten moeten worden vermeden als je last hebt van melkintolerantie.

Vervanging voor een evenwichtige voeding

Wil je een gezond eetpatroon behouden, maar vind je dat lastig door jouw intolerantie? Gelukkig kun je jouw dieet aanvullen met een verscheidenheid van alternatieven voor zuivel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kokosmelk
  • Rijst melk
  • Haver melk
  • Zonnebloem of olijfolie pasta
  • Soja kaas
  • Notenkaas
  • Amandel of hazelnootmelk
  • Hennep melk
  • Sojamelk

Wanneer je hebt ontdekt dat je intolerant voor zuivel bent, dan is het niet direct noodzakelijk om drastische aanpassingen in het voedingspatroon te maken. Voedselintolerantie.nl is er om jou te helpen en je te laten begrijpen hoe je jouw voedingskeuzes kunt optimaliseren.

"Er zijn enorm veel producten die melk bevatten"

"Melk wordt als ingredient vaak anders genoemd"

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van alles omtrent de Voedselintolerantie Test.

Uw gegevens blijven privé, en we sturen u geen reclame.

Wist u dat...

…maar liefst 45% van de inwoners van Nederland last heeft van voedsel intolerantie?

Bestel de Voedselintolerantie Test en kom erachter of u ook een intolerantie heeft!

Bestel nu