Waar zit allemaal gluten in?
Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst en voeding gemaakt van deze granen. Het kan best lastig zijn om te identificeren welke voeding u dient te vermijden, aangezien dit type granen vaak gebruikt worden als verdikkingsmiddelen in bewerkt voedsel, sauzen en soms vlees. Het is wbelangrijk om de ingrediënten op het etiket te lezen.
Als u last heeft van (symptomen) van glutenintolerantie, dient u dit te vermijden:
- Tarwe (zetmeel, zemelen en kiemen)
- Couscous
- Tarwemeel of Durum tarwe
- Emmertarwe
- Farina
- Farfo
- Gliadine
- Kamut
- Matzes
- Griesmeel
- Speltmeel
- Bulgur
- Gerst
- Rogge
Vervanging voor een evenwichtig dieet
Wanneer u graag een evenwichtig dieet wilt volgen met voldoende koolhydraten vezels en vitamines, kunt u uw maaltijden vervangen door een aantal glutenvrije alternatieven, zoals:
- Rijst
- Mais
- Boekweit
- Gierst
Tijdens het bakken kunt u de volgende alternatieven gebruiken:
Agar-agar: een soort verdikkingsmiddel gemaakt van zeewier
Guarboon: een soort verdikkingsmiddel gemaakt van de zaadjes van de guarplant
Carob meel: een verdikker gemaakt van de gemalen pit van carob fruit
Aardappel meel: een verdikker gebruikt in sauzen, soep en noedels
Wanneer u heeft ontdekt dat u intolerant voor gluten bent, is het niet direct noodzakelijk om drastische aanpassingen in het voedingspatroon te maken. Voedselintolerantie.nl is er om u te helpen en u te laten begrijpen hoe u uw voedingskeuzes kunt optimaliseren.
Bovenstaande informatie over voedselintolerantie (door Voedselintolerantie.nl gedefinieerd als een voedsel specifieke IgG reactie) is bedoeld om advies te geven over het optimaliseren van uw dieet. Voedselintolerantie.nl raadt aan om voor enigerlei medische kwesties uw huisarts te raadplegen voordat u met de Voedselintolerantie test begint.